Database

Wie verzamelt merkt al snel op dat het lastig is om het overzicht te behouden. Zo zijn er allerlei manieren van catalogiseren en dus ook manieren om tegen de verzameling aan te kijken. En wie eenmaal een aardige verzameling heeft opgebouwd wil deze ook graag delen met anderen. Wie eenmaal de veelzijdigheid van een database heeft ontdekt zal in de loop van de jaren steeds meer mogelijkheden zien om zijn verzameling verder te verrijken.

 

Van een database is binnen enkele uren een werkend prototype te maken. De gebruiker kan hier direct mee aan de slag. Naar wens kan deze eerste versie in de loop van de tijd steeds verder worden uitgebreid door bijvoorbeeld het toevoegen van extra velden, functionaliteit of lay-outs. Deze uitbreidingen zijn doorgaans eenvoudig aan te brengen zonder dat de database ‘uit de lucht is’. Belangrijk is ook dat de reeds ingevoerde gegevens nooit verloren kunnen gaan. Door dit proces van voortdurende verbetering maar lang genoeg vol te houden kan uiteindelijk toch een uitermate doelmatig en veelzijdig product worden afgeleverd. Prettige bijkomstigheid is ook dat de ontwikkelkosten over een lange periode worden verdeeld.

 

MediaModule

Geavanceerde mediatoepassingen met duidelijke modules

LiteratuuronderzoekLiteratuuronderzoek.html
VerkennerVerkenner.html
Multiple choiceMUX.html
InterviewInterview.html
DiaserieDiaserie.html
RondleidingRondleiding.html
LezingLezing.html
WebsiteWebsite.html
CursusCursus.html
PodcastPodcast.html
FolderFolder.html
TrainingTraining.html

-

Digitale projectenDigitale_projecten.html
Database

1. Een goede database is uitbreidbaar

De drie kenmerken van een goede database

Beginnen met een zeer beperkte database heeft als voordeel dat de gebruiker op zijn gemak kan kennismaken met het werken met een database. Vooral in het begin is het immers wennen om te leren denken in termen van records, velden en lay-outs. Door de database geleidelijk uit te breiden gaat de gebruiker ook steeds meer mogelijkheden van de database benutten. Een goede ontwikkelaar kan daarnaast veel bijdragen tot een helder en eenvoudig ontwerp door de gebruiker met gerichte vragen op het juiste spoor te zetten. Zelfs schijnbaar complexe zaken kunnen hierdoor toch eenvoudig worden weergegeven, bijvoorbeeld door te werken met speciale lay-outs waarbij alle benodigde velden overzichtelijk worden weergegeven.

2. Een goede database is gebruikersvriendelijk

Misschien wel het meest spectaculaire voordeel van een database is de mogelijkheid om deze met anderen over de gehele wereld te delen. De bestaande database wordt hiertoe simpelweg op het internet geplaatst. Door te werken met wachtwoorden kunnen de verschillende delen van de database naar wens geheel of gedeeltelijk toegankelijk gemaakt worden. Hierbij kan het gaan om lay-outs, bepaalde functionaliteit of velden. Het is hierdoor mogelijk om met een groep mensen die over de hele wereld is verspreid een database te delen. Een bijkomend voordeel van een database is dat men hierdoor geen traditionele website meer hoeft bij te houden; in een goed ontworpen database kan immers alle informatie verwerkt worden.

3. Een goede database is deelbaar

De folder ‘database’

Drie voorbeelden van het werken op basis van databases

1. Vlinders van Europa

Een echtpaar heeft de afgelopen 30 jaar letterlijk tienduizenden dia’s gemaakt van vlinders en hun leefgebieden in Europa. De dia-vellen staan op datum in een vijftal hangmappenkasten. Gebruikmakend van een lichtbak en een uitstekend geheugen kan het echtpaar binnen enkele minuten iedere gewenste dia opsporen en er een heel verhaal over vertellen. Deze unieke verzameling is voor buitenstaanders helaas niet toegankelijk. Reden voor een stichting om deze en vergelijkbare verzamelingen te digitaliseren en de verhalen via interviews aan de dia’s te koppelen. De database wordt op internet geplaatst waardoor alle dia’s beschikbaar zijn voor de gebruikers. Doordat iedere dia wordt voorzien van trefwoorden en begeleidende teksten (afkomstig uit de interviews) kan men zeer snel een bepaalde deelverzameling maken (bijvoorbeeld alle vlinders die gebruikmaken van die bepaalde waardplant in een bepaald deel van Europa). Doordat de verschillende verzamelingen zijn gekoppeld kunnen de gebruikers veel verder zoeken (naar bijvoorbeeld macro-opnames van die waardplant).

2. In de wolken

De wolkenluchten in Nederland zijn niet alleen opvallend maar ook heel gevarieerd. Er zijn in het verleden bijvoorbeeld speciale, druk bezochte, exposities van ‘luchten’ van oude meestes georganiseerd. Geattendeerd door een van deze tentoonstellingen besluit een vrouw om met haar nieuwe digitale camera vanaf haar balkon tijdopnames te maken van luchten. Door de foto’s op te slaan in een eenvoudige database (voorzien van logische invoervelden zoals de benaming van de wolkenformatie) kan zij niet alleen alle foto’s terugvinden maar ook mooie overzichten samenstellen. Behalve individuele opnames van luchten worden ook de tijdseries als videofragment opgeslagen. Door de rationele aanpak vergt het maken van een nieuwe serie maar weinig tijd. Na een jaar heeft ze al een groot aantal luchten verzameld. Eén van haar kinderen gebruikt een aantal van haar dia’s om een spreekbeurt over het weer en de vorm van de wolken te houden. Wolkenluchten blijken ook ideaal om als achtergrond te dienen voor tekstdia’s. Menig presentatie van vrienden en collega’s is het afgelopen jaar al verfraaid door opnames uit haar eenvoudige wolkendatabase.

3. Luidkeels

Een logopediste heeft ieder jaar geluidsopnamen gemaakt van haar kinderen om hun stemontwikkeling vast te leggen. Tijdens zo’n “onderzoek” werd onder andere een tekening besproken en een liedje gezongen. De moeder heeft in die periode uitgebreide aantekeningen gemaakt. De betreffende tekeningen, aantekeningen en de cassettebandjes worden met zorg bewaard. Op een gegeven moment wordt besloten geluidsopnamen te laten digitaliseren. Het is echter een kleine moeite om ook de tekeningen en de aantekeningen digitaal te laten maken (zie productfolder digitale projecten). Een volgende stap is dat al het gedigitaliseerde materiaal wordt ondergebracht in een database. Er worden ook van ieder kind foto’s gedigitaliseerd en toegevoegd aan de database. De logopediste vervolgt haar “onderzoek”, de stemontwikkeling van de kleinkinderen wordt bijgehouden. Deze “onderzoeksgegevens” zijn al voor een groot gedeelte digitaal, waardoor oma zelf de database kan bijhouden en ieder kind regelmatig een update geeft.

MODULES

Nieuwe producten
ParticulierenParticulieren.html
ContactContact.html
ProductoverzichtLiteratuuronderzoek.html
WelkomWelkom.html
Werken met modulesModules.html
ZakelijkZakelijk.html
PortfolioVoorbeelden_opdrachten.html
Nieuwe productenNieuwe_producten.html
ParticulierenParticulieren.html
ContactContact.html
ModulesLiteratuuronderzoek.html
WelkomWelkom.html
Werken met modulesModules.html
ZakelijkZakelijk.html
Voorbeelden van opdrachtenVoorbeelden_opdrachten.html
In de krantIn_de_krant.html